09 rugpjūčio, 2010

Čederiu kvepiantys pirštai

Pirštų galiukais suimu gabalėlį angliško sūrio, pauostau, įsidedu į burną ir laukiu kol sutirps. Ne, netirpsta.Visiškai ne.

"Sūrį lyginti su sūriu yra mažų mažiausiai nekorektiša" - pasakytų išlavinto skonio gurmanas. "Truputį neišprusėliška" (šitai sakant įsivaizduokite jauną pižonišką prancūzą su plonais juodais ūseliais), o tai, ką tuoj pat ruošiuosi padaryti, gal netgi kiek "akiplėšiška", bet aš sau tai leidžiu. šiandien. niekam nematant... (šypt)

Nesu bohemos dalis, nors nuoširdžiai vertinu gyvo garso jazzą, nesu gurmanė, nors kartais sutinku ja pažaisti ragaujant baltą vyną su pelėsiniu sūriu. Visa tai tik infantilūs žaidimai, nieko daugiau, nors kartais visai norisi pasidomėti vynų rūšim ir žinoti, kurio regiono alyvuogės tinkamiausios salotoms su aisbergu, kurios - prie balto ožkos sūrio... Taip, ožkos sūris. Prisiminiau, apie ką norėjau būti "akiplėšiška"!

Angliškasis Čederis (Cheddar) ir Lietuviškasis Varškės sūris (Varškės sūris)

"Sūrį lyginti su sūriu yra mažų mažiausiai nekorektiša". Kaip ir Angliją su Lietuva, kaip ir naktį su diena...
Bakalėjoje apsimetu šalto veido intelektuale, pienininko paprašau atriekti 200 g. "subrendusio" Čederio. Greičiausiai jis galvoja, kad "tiek neužteks geram vakarui su vynu", bet mano šaltai intelektualus veidas jį nuramina: "savo rūsyje laikau dar netokių sūrių kolekciją! Nuo Bri iki Goudos, nuo mėlynojo pelėsinio iki pelėsinio rausvojo su oranžiniais pakraštėliais!". Jis atsidūsta: viskas gerai, ta mergaitė žino. 
Grįžusi namo patarkuoju sūrio ant šaldytos picos - sueis.

Močiutė iš baltos lininės drobės kapšo išvynioja šviežią varškės sūrį (mūsų Karvės pieno). Šiukštu neleidžia riekti - dar trūksta ištrinti druskoje. Visi vaikai klūpomis ant kėdžių nekantriai laukiame. Mama atneša braškių uogienės. Pirma riekė. Sutirpo. Antra - kam ta uogienė?.. Skanumas nežemiškas, močiutės sūrio nelieka akimirksniu. Paskutinę riekę suvalgau palengva.

"Sūrį lyginti su sūriu yra mažų mažiausiai nekorektiša". Taip norisi atsiprašyti Baltojo, kad mano pirštai kvepia Čederiu...

Labos nakties,

mm

4 komentarai:

  1. L. įdomiai perteiktas sūrių palyginimas )
    o aš vis noriu rasti (net neįsivaizduoju, ar egzistuoja), tokį sūrį, kuris vat tirptų man ant liežuvio, tik, kad ne kaimiško, o parduotuvė'liško ir kartą apsirikau nusipirkus vieną su pelėsiais, kuris kaip Tavo Čederis užstrigo liežuvyje. O taip norėjosi kažko putlaus ir skanaus :>

    AtsakytiPanaikinti
  2. Viktorija, mano sūrių lyginimas buvo daugiau simbolinis, manau, pastebėjai tai, ar ne? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Lygtais ir supratau, palyginai gimtinę su A.? (:

    AtsakytiPanaikinti