02 vasario, 2012

L - for liberty*

Paukščiai yra laisvi, nes turi sparnus, žmonės jų neturi, bet irgi yra laisvi. Tokius mus pagimdo mūsų mamos, tokiais mus skelbia politiniai valstybių raštai. Visi prieš visus laisvi - taip sako demokratija, bet vis tiek būna laisvesnių už kitus. Šitaip dar labiau manau po šiandienos popietės, pasivaikščiojus po žvarbiai gaivų Londono Sitį.

Keliaudama po darbų namo sugalvojau išlipti pakeliui buvusioj stotelėj. Išlipau rajone, kuriame beveik nesilankau, ir iki kito metro sustojimo keliavau pėsčia. Pagrybaudama, koja už kojos, stebėdama aukštus stiklinius pastatus, cementinius grindinius, nepažįstamų parduotuvių vitrinas ir žmones. Šitas miestas yra LAISVAS (!)- kilo euforiška mintis. Ir tai tikriausiai yra vienas pagrindinių Londono žavesių, lemiančių visus sekančius. Čia visi gali veikti/elgtis ką ir kaip nori:
> Atsidaryti savo versliuką, net jei didžiulis supermarketas vos už poros žingsnių. Jis gyvuos, nes savininkui nereikės mokėti didelių mokesčių, o ir žmonės pirks - čia jų 10 milijonų, kažkuris vienas iš šimto tikrai nemėgsta superprekybcentrių.
> Įsisprausti į ryškiai per ankštą 14 dydžio mini sijonėlį ir jaustis gražiai. Jei tik parduotuvėje bus dydžių, bus ir pirkėjų.
> Persidažyti savo mašiną leopardiškai. Tikrai rasi tokį autoservisą, kuriam apsimokės samdyti pašėlusius menininkus, pirkti neįmanomų spalvų automobilių dažus, nes bus klientų!
> Melstis viešajame transporte. Šalia sėdintis žmogus išpažįsta kitą tikėjimą, o be to, klausosi ipodo - jam nė motais - tegu.
> Nebendrauti su nepatinkančiais žmonėmis. Čia jų tiek daug ir tokių skirtingų, kad tikrai atsiras bent keletas, su kuriais norėsis būti geriausiais draugais.
> Ir dar daugybė kitų pavyzdžių. Londone gyvenantys lietuviai, galite pridėti savuosius pavyzdžius apie "londonišką laisvę" komentaruose. ;)

Čia gyvenantys žmonės yra labiau atsipalaidavę, susitelkę į save arba atvirkščiai - stipriau išsiblaškę. Jiems kitų nuomonė nėra svarbiausias stimulas ar stabdis elgtis vienaip ar kitaip. Panašu, kad čia neegzistuoja "o ką pagalvos kiti" sąvoka. Tai ir yra londoniečių laisvė - būti sau patiems, laisviems nuo kitų nuomonių ir kreivų žvilgsnių. O ir kreivų žvilgnių čia kur kas mažiau. Žmonės moka tolerancijos...

Prisižadėjau sau nebelyginti šitos atskiros valstybės su Lietuva, tai ir nelyginsiu. Tik duosiu sau ir visiems  likusiems Lietuvos lietuviams nuoširdų patarimą. Iki tokios pat laisvės mums visai nedaug. Tik truputį daugiau pakantumo kitokiems, šypsenų, veikiančių "perduok kitam" principu, mažiau galvojimo "ką pasakys kiti", mažiau gilinimosi į globalius valstybės reikalus - daugiau į savo kiemą, išsilaisvinimo iš bandos, drąsos daryti kitaip, truputį maišto....

Laukiu grįžti namo. Stengsiuos išlikti laisva - nepasiduoti  provinciniam lietuviškumui. Taškas. :)

* L - tai kaip laisvė


mm

3 komentarai:

  1. beje, prisiminiau, kai kitą kartą vasarą grįžau į Šiaulius ir su šeimyna keliavom į maximą pirkti vaišių joninėms plius kazkieno gimtadieniui. Krovėm prekes į vežimėlį, nes daug visko reikėjo. Priėjo viena pagyvenus motera ir su panieka mestelėjo: "o kaip gerai gyvenam". What a...? Buvau apstulbus tad nieko protingo atsakyti nesugebėjau.

    AtsakytiPanaikinti
  2. tai jau tikrai. neseniai skaičiau, kad vienas bioenergetikas pasakė, kad lietuvius kamuoja patologinis pavydas ir jis buvo teisus.Gėda...:/Labai gražus tavo straipsnis ;)Beje, kas daugiau, jei ne mes, nauja karta, galim keisti susidariusią padėtį. Juk mums reikia imti kontrolę į rankas ir būti, tiesiog būti...tarp tų sudirgusių lietuvių, ir skaidrinti situaciją... o ne važiuoti kitur :)~ tei vat :) laukiam grįžtančios su naujais vėjais :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Miela G, tik tikedama tavo mintimi "...kas daugiau, jei ne mes, nauja karta..." kartu tikiu ir mūsų šalies ateitimi :) vaje, skamba kaip politinis lozungas prieš rinkimus į Seimą :)

    AtsakytiPanaikinti