29 sausio, 2011

Viskas būna madinga, po to - ne

Aš nieko prieš pret-a-porter pirmąjį jos (dėvėjimo) sezoną, o haute couture man netgi patinka kai kažkas svečiuose įjungia fashion kanalą ir šis tampa elegantišku vakaro fonu (taip, šituos du prancūzinius žodžius aš pasitikrinau wikipedioj), bet apie visą kitą madą visuose kituose dalykuose aš turiu dvejopą nuomonę. Prisipažinsiu, pasiduodu madingoms spalvoms, nes jos į madą ateina turėdamos priežastį. Po žiemą vyravusių žemės spalvų, pavasarį visad noriu gaivių palečių Ir atvirkščiai, ateinant rudeniui - rimstu. Visa tai pateisinu natūralių gamtos ciklų įtaka. Tačiau niekaip nepriprantu ir, matyt, nepriprasiu prie mados tendencijų smulkiojoje architektūroje (namų interjerai bei eksterjerai), balduose (šį sezoną madingos pūstos sofos, kitą - pirkite plokštesnes, atsikratykite visų pagalvėlių (!) ir daugiau griežtumo, griežtumo daugiau (?!)...), beigi mene (mėgėjiškame labiausiai).

Ar pastebėjote, kokios dabar fotografijų mados? Ką geriau fotografuoti šį/praėjusį sezoną? Žinoma, aš neprimetu šitos pastabos visiems fotografams, nes kaip ir apskritai gyvenime, dar liko daugybė stilingų ir originalių kūrėjų, tą patį obuolį matančių skirtingai, bet dievaži, tie naujieji, prisipirkę veidrodinių Nikon'ų topocentruose viską mato švelniai, d e t a l i a i (dažniausiai antroje nuotraukoje iš dviejų koliažo), pasteliškai, pAsakiškai, saldžiai. Mato keksiukus, sausainius (kitus tobulus skanumynus), senus/vintage virtuvės/sodo rakandus... Viskas taip nuglostyta ir tobula. Ach, kaip gražu, labai gražu buvo, bet jau atsibodo. Tampa nebemadinga. (?)

Epilogas: Menas negali būti madingu: ateiti ir išeiti iš mados. Jo esmė būti stilingu. Vos tik meno išraiška susigundo pasiduoti tendencijai (šiuo atveju, pastelinėms spalvoms, detalėms, švelnumui ir t.t), tuoj jau pat, tą pačią akimirką pasirašo sau nuosprendį netrukus žūti - išeiti iš mados, atsibosti, tapti nebeįdomus, būti kaip visi kiti esantys.
Loretos Fotopastelė/Allthebeautifulthings
Aidukės Nutikimai


Justės Boreikaitės fotografija
Tai kas nuo ko?  :)
Daugiau žavingų nuotraukų žemiau (ir apskritai internete)

http://www.loretablog.blogspot.com/
http://www.aiduke.blogspot.com/
http://www.juste-boreikaite.com/

ir pabaigai mano visų laikų mėgstamiausia:

mm ir Mr. E
tai tiek šiam kartui 

apsalusi pastelinė  mm

6 komentarai:

  1. Man tai labai grazios pastelines nuotraukos. Nesvarbu madinga ar ne. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O man patinka tokios rudos, sendintos.
    Paskutinė nuotraukėlė yra naudojama labai fainiam bloge, kuriame mėgstu lankytis, gal pamėgsi ir tu?

    http://joannagoddard.blogspot.com/

    Ir šiaip kas tu per asmenybė, kai moki taip švelniai kritikuoti :D ir taip spalvingai...O gal čia ne kritika, man tik pasirodė?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Laurute, man jos irgi gražios. Mano mintis buvo: fotografijos negali būti madingos ar nemadingos. Jos turi būti stilingos, o mada apskritai ne meno reikalas. Menas, pasiduodamas tendencijoms (šiuo atveju pastelei, švelnumui ir t.t.) praranda savo stilių, o praradęs stilių (tapęs madingu) jis pasmerktas nusibosti. Supainiojau, bet ar mintį supratai? :)

    RagaNaite, taip, tai yra mano kritika :)) Piktai ir kategoriškai kritikuoti irgi moku, bet tik tada, kai kažkuo piktinuosi ir tam turiu logišką/pagrįstą nuomonę :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Raganaite, tai va iš kur aš gavau šitą nuotrauką! :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. MM, pritariu tau, bet tik is dalies :) Nostalgiski dalykai juk del to ir yra nostalgiski,kad sukelia zmonem grazius prisiminimus. Zinoma, yra tokiu dalyku, kurie nostalgiskai nuteikia tik pavienius asmenius, nes susije su asmeniniais isgyvenimais ir pan. [tarkim mamos kvepalu kvapas, kuri pameni is vaikystes], bet yra dalyku, kurie yra tiesiog nostalgiski, bendrai, juk neveltui yra net interjero stilius, vadinamas 'shabby chic', viskas sviesu, geleta :) Lietuvoj tai buvo neiprasta, todel ir gavosi tai,kad Loreta ir Fotopastele buvo pionieriai sioje srityje :) Beje, del sviesiu fotografiju 'kaltas' sviesus objektyvas paprastai :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Skaitau viską, bet ne iš eilės. Kol kas šitas patiko labiausiai. Ir ta paskutinė foto - irgi labai patiko.

    AtsakytiPanaikinti