02 sausio, 2011

αЯts

Su Naujaisiais metais, draugai! Tegul 2011 būna kūrybingesni, darbingesni, pilnesni nuotykių, gerų emocijų ir gražiausių jausmų. Tegul būna turtingesni ir turiningesni, nei praėję. Būkite laimingi. Bučinukas.

Pačią antrą naujų metų dieną su Jumis noriu pasikalbėti apie meną. Sunkiai stringa tarp pirštų šitas žodis, lyg netikras, apsimestas būtų. Tikriausiai todėl, kad jis pernelyg dažnai vartojamas neadekvačiai, visai ne taip, kaip aš suprantu jo reikšmę. (Man) Menas - tai nepakartojamo žmogaus talento išraiškos rezultatas. Individualus mentalitetas. Intelektas. Atsidavimas. Materija, gimstanti aukštesniame lygmenyje, nei buitis. Ir dar daug dalykų galėčiau prirašyti, bandydama pasipriešinti visam tam šlamštui ar jį kuriantiems "menininkams", kurie drįsta įsiprašyti į galerijas ir sudėlioję apvalumą iš nuorūkų tvirtinti: "aš puikus, oi, koks aš puikus, ir talentingas, ir talentingas dar labai...". 

Lankydamasi galerijose dažnai piktinuosi. Apkaltinsite mane neišprususia, bet atleiskite, verčiau jau būsiu tiesmukiška, nei vaidinsiu bohemišką snobę. Mane piktina šiuolaikinis menas (ne visas, žinoma, kitą galima gerbti vien už originalią idėją ar įdėtą darbą, tyrą emociją, užfiksuotą darbe), o dar labiau tie, kurie tą "meną" kuria. Piktina ir žmonės, tai vertinantys! Šlykštu net. Taip, aš esu ta, kuri atėjusi į galeriją sako ne "aš, matyt, šito nesuprantu", o "šičia šūdas, atleiskite, bet čia tikrai visiškas niekalas". Gal todėl aš nesu ir niekada nebuvau/nebūsiu menininkė, nors visą gyvenimą svajojau būti kažko to dalimi. Menininkais gimstama, ne tampama. Ir tai yra mano galutinė nuomonė.

Dan Perfect, Village 2007/ Aliejus,akrilas, lino drobė/ 183x257 cm/ Saatchi 2011/ Patinka
Georges Pompidou muziejus Paryžiuje/ nuotrauka nugūglinta/ Trys baltai nudažytos drobės. Ką??!

Vilmantas Marcinkevičius, Negyjančios žaizdos klubo riteriai, Metras ant dviejų, 2008/ Patinka
mm, Penkiese/ Akrilas, drobė, 40x40 cm. Kur jo vieta/kokia jo vertė?

Tęsinys

Galimą išvystyti pabaigos neturinčią diskusiją, galima surengti rungtynes "kuris meną suvokia teisingiau, bet tai neprives prie nieko. Tenorėjau pasakyti, kad (mano nuomone) šiandien labai daug dalykų neadekvačiai vadinama menu, o tai nuvertina pačią tikrojo meno esybę. Vėl klausite, tai kas tas tikrasis menas? O aš ir vėl atsakysiu: nuomonių  daugybė, o manoji paprasta. Man menas - tai nepakartojamo žmogaus talento, intelekto ir mentaliteto išraiška, individualūs, originalūs sugebėjimai, potyriai, mąstysena, pasaulėjauta,  jausmai, atskleisti pasitelkiant įvairias išraiškos priemones. Tebūnie baltos drobės neša žinutę, galbūt net labai svarbią ir intelektualią, tačiau man jos niekada nebus meno išraiška, nes tai nėra originalu. Kiekvienas sugebėtumėme nuspalvinti tris drobes baltai ir kiekvienas, tikrai kiekvienas mūsų bent kartą gyvenime esame galvoję apie būti, NIEKĄ ir egzistenciją, apie ką iš esmės, grubiai tariant, ir yra trys baltos drobės. Manau, supratote, ką noriu pasakyti, nes jeigu nesupratote, tuomet metu rašymą :)

Daugiau nuomonių? ačiū. 

mm


6 komentarai:

  1. :) o man tai visoks menas patinka. Nes šiuolaikinime pasaulyje bet kas gali būti menas = viskas yra menas.

    :D huzzah!

    AtsakytiPanaikinti
  2. O aš meną laikau minties laisve. Ir visai nesvarbu kokiu būdu tai pateikiama... :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. ENORCA, miela malonu tave čia matyti :)

    Raganaite, matyt, aš labai subjektyvi, kaip Mr. E. kartą pasakė... :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na jei mena laikai aukstesnio lygmens materija, tai ji ir reiktu suvokti "aukstenio" lygmens juslemis ir ignoruoti 5 pojucius, nes jie meluoja.
    Ir trys baltos drobes man patiko. Galejo galbut buti pilkas gradientas.
    Menas buna visoks ir, kol yra paklausa, visokio jo ir reikia. Ne kritikuoti reikia, o tobulinti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Aš kai žiūriu į meno kūrinį, jis turi mane arba įkvėpti, arba bent jau sukelti kokią nors reakciją, kad ir pasipiktinimą blogiausiu atveju. O ką siekia sukelti trys baltos drobės? Tuštumą?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Laurute, ačiū už komentarą, galvoju taip pat, kaip ir tu :)

    AtsakytiPanaikinti